Danas je u okviru manifestacije “Dani pobjede, dani ponosa – Vlašić 2023” na najvišem vrhu ove planine, Paljeniku, podignuta zastava sa ljiljanima, tj. zastava RBiH.

Zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara.  Manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović te ostali mnogobrojni gosti iz političkog, vojnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

U veličanstvenoj operaciji iz marta 1995. godine, jedinice Prvog, Trećeg, Četvrtog i Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobodile su ovu strateški važnu planinu, za koju je srpski agresor tvrdio da je neosvojiva nazivajući je “kapom srpske zemlje”.

General Mehmed Alagić je tom prilikom kazao: “Ako je zločinac Karadžić govorio da je Vlašić “kapa srpske zemlje”, mi danas s punim pravom možemo reći da smo mu skinuli tu kapu. Stvorili smo uslove za nova oslobađanja teritorija privremeno okupiranih područja BiH. A poslije kape dolazi glava…”

Share.
Exit mobile version