Osman Mustafić iz mjesta Donji Brigovi kod Bužima, imao je 21 godinu kada je počela agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Osman je nakon osnovne škole završio sarajevsku medresu i počeo je raditi kao imam u džematu Trnovi, Velika Kladuša.

Zbog svog protivljenja politici Fikreta Abdića, bio je i uhapšen, pa je u zarobljeništvu proveo 36 dana. Iako je kao imam bio oslobođen vojne obaveze, Osman se nakon razmjene dobrovoljno prijavio u Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Želio se suprotstaviti izdajnicima naroda i države. Nedugo nakon stupanja u 505. bužimsku brigadu, od komandanta Izeta Nanića je tražio dozvolu da ode u Veliku Kladušu i ubije Fikreta Abdića kako bi se okončao bratoubilački rat koji je trajao već mjesecima. Iako je on insistirao, komandant Nanić mu to nije dozvolio jer bi taj čin bio ravan samoubistvu.

Osman je bio omiljen među saborcima. Posebno se isticao po glasu kojim je, poput slavuja, učio Kur'an i ezanom pozivao borce na namaz. Nekada bi borbe između Armije i autonomaša trajale po cijelu noć, ali kad bi Osman ujutro zaučio ezan za sabah, pucnjava prestaje. Autonomaši šute i slušaju. I ti najgori izdajnici koje je Bosna zapamtila, povikali bi: “Bravo, svaka čast!” 11. maja 1994. godine, Armija je krenula u zauzimanje jedne kote. Negdje u predjelu samog vrha, pogodio ga je metak dok je izgovarao tekbir. Osman je postao šehid.

Noć uoči pogibije, sanjao je svoju smrt. Prijateljima je kazao: “Sutra sam šehid, ako Bog da”. Otišao je kod nane i s njom popio kahvu, a onda je posjetio majku. Kazao joj je: “Vidiš li ti kakvog ti borca imaš, i šehida, ako Bog da. Mama, da ti kažem nešto, nemoj za mnom plakati, ja ću poginuti, i smrti se ne bojim. Kad poginem, nemoj za mnom plakati, samo mi halali. Da samo znaš kako će u mene lagahna smrt biti. Mene će metak pogoditi tačno u srce.”

Kada su ga dovezli kući, majka mu je raskopčala košulju, kad ono rana na srcu. Kao da ga je cigareta ožegla… Njegovoj dženazi je prisustvovalo 2 hiljade ljudi, među njima 80 imama.

Osman Mustafić imao je 23 godine kad je dao život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu i opstanak bošnjačkog naroda.

Share.
Exit mobile version