Spomen naselja Sasina kod većine građana BiH, pa tako i Bošnjaka, vjerovatno ne znači ništa. Malo je poznato da je ovo naselje 21. septembra 1995. godine, bilo poprište jednog od najkrvavijih zločina nad Bošnjacima u Bosanskoj Krajini i općenito u BiH.

Naime, u septembru 1995. godine, oslobodilačke akcije Armije RBiH doživljavaju vrhunac, a sloboda se sve više približava okupiranom Sanskom Mostu. Nakon brutalnog etničkog čišćenja iz 1992. godine, mali broj Bošnjaka i Hrvata ovdje još uvijek živi pod srpskom okupacijom. Kao posljednja nada za sve njih još su samo vijesti o napredovanju jedinica ARBiH.

A njihovo napredovanje srpski agresor pokušava spriječiti po svaku cijenu. U Sanski Most dolaze značajna pojačanja, među njima i zloglasni “Tigrovi” predvođeni zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom. Čim su Arkanovci stigli u Sanski Most, a nakon pretrpljenih poraza, oni započinju ponovnu kampanju zločina nad preostalim nesrpskim stanovništvom u općini Sanski Most.

Najveći pojedinačni zločin se desio upravo 21. septembra 1995. godine. Zločinci su pokupili skoro 70 civila i autobusom ih doveli u naselje Sasina. Tamo su ih izvodili iz autobusa i ubijali mecima i noževima. Ubijeno je 64 bošnjačkih i jedan hrvatski civil. Većina su bili vojno sposobni muškarci, a bilo je i nekoliko maloljetnih dječaka, kao i jedna žena, Munevera Rešić, koju su prvu silovali, a potom ubili.

Za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao. Jedini djelić pravde stigao je par sedmica kasnije, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovina oslobodila Sasinu i ostatak općine Sanski Most i tako spriječila zločin nad preostalim malobrojnim stanovništvom Sanskog Mosta. Tijela 65 ubijenih civila ekshumirana su nakon oslobođenja ovog mjesta. Zločin u Sasini je izvan Sanskog Mosta, uglavnom zaboravljen i zanemaren u bh. javnosti.

Share.
Exit mobile version