Tabla kojom je jučer obilježeno gradilište Interkulturnog centra “Mevlana” i koja je postavljena od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Mostarskog muftijstva, noćas je uništena, a jutros oborena.

Naime, jučer je u Mostaru predstavljeno idejno rješenje prema kojem bi na dijelu lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema, umjesto ranije planiranog Islamskog centra, trebao biti izgrađen Interkulturni centar “Mevlana” Mostar. Lokalitet Lakišića harema već dugo je predmet neslaganja u Mostaru. Na tom mjestu se već uveliko gradi zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, a plan je u tu zgradu smjestiti sve hrvatske kulturne institucije kako bi se još jednom utvrdila dominacija hrvatskog naroda na nekadašnjoj ratnoj liniji razgraničenja.

S druge strane, radi se o prostoru koji je zapravo nekadašnje vakufsko zemljište, pri čemu spor oko vlasništva i građevinskih dozvola još uvijek nije riješen. Islamska zajednica je jučer predstavila kompromisno rješenje, međutim, očito je da gradska administracija predvođena gradonačelnikom Marijom Kordićem (HDZ), ne namjerava praviti nikakve kompromise. Za njih je pitanje lokaliteta Lakišića harema već odavno riješeno, te je jučer zatraženo uklanjanje sporne table.

Nije bilo potrebno čekati djelovanje gradskih vlasti, jer tabla nije preživjela ni 24 sata. Naime, tokom prethodne noći je ona išarana, a potom oborena, nakon čega je pored oborene table izvršena nužda. Time je još jednom pokazano kako Mostar zamišljaju oni koji se navodno kunu u “europske vrijednosti”.

Share.
Exit mobile version