60 kilometara zračne linije od granice sa Bosnom i Hercegovinom, a 15 kilometara udaljena od Zadra, u današnjoj Hrvatskoj nalaze se dva naselja zanimljivog imena i historije: Islam Latinski i Islam Grčki.
Njihova historija seže u 16. vijek, vrijeme neprestanih ratova između Osmanskog carstva na jednoj i različitih kršćanskih država i naroda na drugoj strani.

Sredinom 16. vijeka, Bosanskim ejaletom je upravljao znameniti Gazi Husrev-beg, praunuk sultana Fatiha po majci, a hercegovački Bošnjak po ocu Ferhad-begu. Ratnik koji je bošnjačku vojsku vodio od Beograda do Mohača, koji je osvojio Banjaluku i veliki broj drugih bosanskih gradova, graditelj Sarajeva i najveći bosanski namjesnik iz turskog doba. Gazi Husrev-beg je najveći dio svog upravljanja Bosnom posvetio širenju prema Bosanskoj Krajini na sjeveru i Dalmaciji na jugu. Bosanskom ejaletu je pripojio gradove Knin, Skradin, Ostrovicu, Klis, Nadin, Prodin, Trogir, Sinj, a opsjedao je i Zadar.

Na osvojenim teritorijama je podizao nove tvrđave koje su trebale služiti kao polazne tačke za daljnja osvajanja Zadra, Splita i drugih pomorskih gradova. Jedan od gradova koje je podigao bio je i Seddislam, izgrađen 1538. godine. Seddislam u prijevodu na bosanski znači “bedem islama”. Seddislam je bio najzapadnija tačka osmanske države na Jadranu. Zanimljivo je da je taj naziv nosio i grad na prostoru današnje Gabele (kod Čapljine).

U Seddislamu su muslimani, katolici i pravoslavci živjeli relativno skladnim životom.
Međutim, 1647. godine, “bedem islama” je pao kada su Mlečani (Venecija) zauzeli ovu tvrđavu.
Svo muslimansko stanovništvo je protjerano sa ovog prostora. Ime naselja je promijenjeno tako što je izbačena riječ “sedd” – bedem, pa je naselje dobilo ime Islam.

Podijeljeno je na Islam Latinski gdje žive katolici i Islam Grčki gdje žive pravoslavci.
Iako muslimana ovdje nema već 400 godina, ostao je naziv po njihovoj religiji, ali i veliki broj toponima, ostataka “turskih” kuća… Ova dva naselja su u velikoj mjeri porušena tokom rata 90-ih godina u Hrvatskoj.

Share.
Exit mobile version