Dugo su Bošnjaci iz romanijskog naselja Novoseoci čekali svoju džamiju. Ovo bošnjačko naselje od 40-ak kuća na Glasinačkom polju nekada je bilo idilično mjesto za život. Teritorijalno pripada općini Sokolac. 1989. godine, mještani su konačno sagradili džamiju. Uz sudjelovanje skoro cijelog džemata, Novoseoci su dobili džamiju sa kojom su Bošnjaci Romanije mogli biti ponosni.

Međutim, 1992. godine nad Romanijom su zapuhali neki drugi vjetrovi. Bosanski Srbi su preuzeli vlast u općini Sokolac, pa su bošnjačka naselja uključujući i Novoseoce, potpisala lojalnost tzv. Srpskoj republici BiH. Zauzvrat im je bila zagarantovana sigurnost njihovih života i imovine.

Stanje faktičke okupacije i prividne slobode trajalo je tako sve do 22. septembra 1992. godine. Ničim izazvane, srpske snage su sa oko 300 vojnika napale Novoseoce, zarobljavajući pritom sve civile koje su zatekli. Zatim su muškarce razdvojili od žena i djece. Žene i djeca su ukrcane u autobuse, a muškarci, njih 44, su odvedeni i istog dana pobijeni. Nijedan nije preživio. Njihova tijela su bačena na lokalnu deponiju. Ubijen je skoro cijeli novoseočki džemat.

A šta je bilo sa džamijom? Istog dana kada su pobili 44 bošnjačka muškarca u Novoseocima, Srbi su srušili i mjesnu džamiju, a potom njenim ostacima zatrpali masovnu grobnicu sa tijelima ubijenih Bošnjaka. Džamija i džemat ipak su ostali zajedno…

Kako će godinama kasnije svjedočiti jedan od ratnih vođa Sokoca, Milan Tupajić, džamiju su srušili vjerujući da će tako uništiti motiv Bošnjaka da se ikad vrate u ovo mjesto.

Može se reći da su uglavnom i uspjeli. U obnovljene Novoseoce, vratilo se svega par Bošnjaka. Džamija koja je obnovljena 2007. godine uglavnom je prazna. U toku je sudski proces protiv nekoliko osumnjičenih Srba za zločin u ovom mjestu.

Share.
Exit mobile version